Η Καρυά

Πιθανολογείται πως πρόκειται για αρχαίο οικισμό της περιοχής του Ολύμπου. Βρίσκεται βόρεια της πόλης Λάρισας, κτισμένο στις νότιες πλάγιες του κυρίως Ολύμπου και δυτικά της κοιλάδας των Λειβηθρίδων Μουσών. Είναι χτισμένη σε οροπέδιο με 850μ. υψόμετρο. Γύρω-γύρω υπάρχουν βουνά, κομμάτια του Ολύμπου που τα περισσότερα είναι δασώμενα και καλύπτουν έκταση 25.000 στρεμμάτων. Υπάρχουν και αρκετοί χείμαρροι, όπως ο χείμαρρος της Σκαμιάς, το ξακουστό ρέμα Ξηρόλακας και ο Ζηλίανας. Από την Καρυά ξεκινά το μονοπάτι Ο2, που κατευθύνεται προς Όλυμπο-Κίσσαβο-Πήλιο και συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Ο οικισμός αποτελεί αφετηρία για τους ορειβάτες, που θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές του Ολύμπου, ‘ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ’, ‘ΦΡΑΓΚΟΥ ΑΛΩΝΙ’, ‘ΚΑΚΑΒΡΑΚΑ’, και ‘ΕΝΝΕΑ ΠΥΡΓΟΥΣ’.

Υψόμετρο: από 900μ. έως 1000μ.

Κλίμα: Ξηρό , με ηλιοφάνεια πάνω από 300 μέρες ανά έτος.

Πληθυσμός:

Μόνιμοι κάτοικοι 790 και γύρω στους 1000 το καλοκαίρι. Κύριες ασχολίες είναι γεωργικές(σιτηρά, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκι, τσάι Ολύμπου, ρίγανη, μέντα, ζαρμπούνι, σαλέπι), εκμετάλλευση του Αρκουδοπούρναρου (Γκι) , κτηνοτροφικές(5.500 πρόβατα, 2.500 κατσίκες, 150 αγελάδες) και δασικές

 

 

Μνημεία:

Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο είναι η Μονή Κανάλων, 6χλμ. προς τη Λεπτοκαρύα. Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και την εκκλήσια του Αγίου Νικολάου(1806). Εκτός από την κορύφη ‘ΤΙΤΝΑΤΑ’ άλλα σημεία ιδιαίτερης θέας είναι η κορυφή ‘ ΜΠΕΧΤΕΣΙ’ όπου υπάρχει το ανεξερεύνητο σπηλαίο ‘ΜΟΡΙΑ’ με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και η βρύση ‘ΣΑΜΑΡΑ’, στο δρόμο προς Λεπτοκαρύα. Εξαιρετικό μέρος επίσκεψης είναι και το Λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Και υπέροχος χώρος αναψυχής ο Ξερόλακας, ένα υπέροχο πάρκο με πολύ πρασινάδα και από κάτω ρέει το ποτάμι το οποίο είναι και εύκολα προσβάσιμο.

 

Ιστορία:

Η Καρυά, αν και μικρή, έχει πλούσια μυθολογική και λαογραφική παράδοση. Ερείπια ακρόπολης κλασικώ ν και ρωμαϊκών χρόνων σώζονται στην κορυφή ‘ΤΙΤΝΑΤΑ’ (1700μ.) μια ώρα περίπου πεζοπορίας από ΒΑ της Καρύας όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα. Ακόμη σύμφωνα με μαρτυρίες ανατολικά του χωριού βρίσκεται η αρχαία πύλη ‘ΛΕΙΒΗΘΡΑ’ της οποίας μόνο λείψανα υπάρχουν σήμερα. Υπάρχει η άποψη ότι από τα Λείβηθρα καταγόταν ο Ορφέας. Οι κάτοικοι των Λειβήθρων είχαν τα οστά του Ορφέα σε μια λάρνακα , πάνω στην οποία υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε, ότι αν τα οστά αντίκριζαν τον ήλιο, η πόλη θα καταστρέφονταν από κάποιον που θα έφερε το όνομα Σύς. Η λάρνακα φυλαγόταν νύχτα-μέρα ώσπου 2 βοσκοί, έριξαν καταλάθος την λάρνακα , και τότε τα οστά είδαν το φώς του ήλιου. Τότε η γη ταρακουνήθηκε από σεισμό και άρχισε να πέφτει καταρρακτώδεις βροχή από την οποία σχηματίστηκε ο ποταμός Σύς(σημερινός Ζηλιάνας), ο οποίος παρέσυρε την πόλη. Οι κάτοικοι της διασκορπίθηκαν άλλοι στην Καρυά και άλλοι στην Σκοτίνα.

 

Φωτογραφίες από: http://www.koinotita-karias.gr/

Μαθήτρια που κατασκεύασε την ιστοσελίδα: Σακελλαρίδη Μαρία